Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

/dev/null

2. 5. 2012 11:29
Pár poznámek

Už mám několik let po škole, a to mi umožňuje podívat se na tento problém z jiného místa. Předně se podle mého názoru se neučíme pro život, ale pro sebe. Pokud se neučíte jeden konkrétní pracovní postup (a to se neděje ani na učňáku), tak většinu naučeného nikdy v práci nepoužijete. Jsem si třeba jistý, že nikdy v práci nevyužiju nic, co jsem se naučil v

dějepise. Ale i přesto jsem rád, že znám historii, a chápu tak lépe

současnost. Proto je dobré umět ocenit už to, že se naučíte něco nového, protože vás to posune ze stavu, kde něco nevíte, do stavu, kdy to víte :) Můžete pak dělat střízlivější závěry a nenechat se jednoduše ovlivnit. Trvání na naučení přesných dat má velký význam hlavně v technice. Tam udělat něco trochu jinak skoro vždy znamená, že to nefunguje vůbec. Jestli má ale smysl učit se věci přesně i v humanitních oborech, pokud se jim nechcete věnovat dál, je jiná otázka.

0 0
možnosti
DB

/dev/null

2. 5. 2012 11:39
Re: Pár poznámek

Pokud jde o vysoké školy, které nepřipravují na nějakou konkrétní práci (třeba ten pedagog volnočasových aktivit :)) tak tam už snad člověk musí jít s tím, že se to učí, protože na tom později založí vlastní podnikání, pokud se tím bude chtít živit, nebo že se to učí ze zájmu o danou problematiku, a bude se muset živit něčím jiným. V tom druhém případě by ale měl počítat s tím, že mu diplom při hledání práce nepomůže, a praxi by měl mít už při škole.

Poslední poznámku bych měl k té krizi. Já skončil školu na konci roku 2008, takže třeba z mého pohledu žádná krize není, protože já se mám stále lépe. Kdyby nepřišla, tak bych měl možná o 1/4 větší příjem, ale proč si dělat těžkou hlavu s kdyby? Navíc pokud nemáte dluhy, nemusí vás krize zajímat skoro vůbec. Myslíte si, že člověk, nebo i stát, který utrácí (půjčuje si) podle toho, jaké příjmy očekává příští rok, si nezaslouží dostat lekci?Že nepotřebuje lekci člověk, který si myslí, že vydělá každý rok 10% jen tím, že půjčí někomu peníze?

0 0
možnosti
S

Shackall0

2. 5. 2012 11:28
Moc hezký článek,

tesat do kamene!

0 0
možnosti
ZS

škovras

2. 5. 2012 11:28
Vážená slečno,

věřte, i nám připadalo zbytečné se učit letopočty ;-D S přibývajícími lety zjistíte, že vědět, kdy byla založena UK, co to byla Zlatá bula sicilská atd. patří ke všeobecnému vzdělání. I Vaše děti jednou ocení, že mají mámu vzdělanou, která má přehled,  a budou si Vás vážit. Chápu rozčarová mladých, když třímají v ruce diplom, ale čeká je jen cesta na ÚP. Mnohdy by stačilo vystudovat jiný obor než třeba "divadelní věda" apod.. U maturity Vám přeji zdar a pevné nervy.:-)

0 0
možnosti
S

Shackall0

2. 5. 2012 11:30
Re: Vážená slečno,

Učit se letopočty bylo, je a bude zbytečné. Od toho jsou encyklopedie a Internet.

0 0
možnosti
M

maamar

2. 5. 2012 11:27
Internet

K čemu se učit, všechno je na internetu. Stačí umět s ním pracovat. Nejčastější "argument". A co mi ještě hlava nebere: dnes, kdy lidi můžou cestovat, studovat a třeba se i usadit v zahraničí, se nechtějí SŠ školáci učit cizí jazyky. Snad trochu angličtiny, ale němčina se propadá, o ruštinu taky není potřebný zájem, i když z ekonomického hlediska jsou tyto dva jazyky pro nás nejůležitější. Už předem avizuji, že jako argument neberu tvrzení "Vždyť i Němci umí anglicky". Pár jsem jich poznal, takže si nedovedu představit solidní jednání nebo uzavírání smluv s pofiderními znalostmi cizího jazyka., navíc pro obě strany.

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 809x

Seznam rubrik